Prim, çalışanı özendirici ve ödüllendirici bir ücret ödemesi olup işverence işçiye garanti edilmiş bir temel ücretin üzerine belirli bir usule bağlı olarak ödenen ek bir ücrettir. İşverenin istek ve değerlendirmesine bağlı olabileceği gibi, sözleşme gereği olarak da verilebilir. Genel olarak pazarlamacılık sureti ile satışlarda çalışanların ücret yanında satış bedelinden belirli oranda prim ( komisyon ) aldıkları bilinen bir olgudur.
4857 Sayılı İş Kanununun 41. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca, fazla çalışma saat ücreti, normal çalışma saat ücretinin yüzde elli fazlasıdır. İşçiye fazla çalışma yaptığı saatler için normal çalışma ücreti ödenmişse, sadece kalan yüzde elli kısmı ödenir.
Fazla mesai ise kural olarak 4857 Sayılı İş Kanunu’na göre, kanunda yazılı şartlar çerçevesinde, haftalık 45 saati aşan çalışmalardır. İşçi fazla mesai yapsın yapmasın prim ödemesi var ise bu ek ücrete hak kazanır. Bu sebeple de ödenen prim alacağı, fazla mesai ücretinden mahsup edilemez.
Ancak ister gezerek, isterse işyerinde çalışsın satış temsilcisi mesaisi artıkça prim alacağı artacağından, bir anlamda yüzde usulü ile çalışması söz konusu olduğundan fazla çalışma ücretinin yüzde usulünde olduğu gibi sadece zamlı kısmının ( % 50 ) hesaplanması gerekir.
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi E. 2015/20790,K. 2018/15437, T. 10.9.2018
İyi gunler,kamuda 60 yas ve uzeri 12 gun idari izinli denildi.Kamuda bir is yerinde ucretlere toplu is sozlesmesi ile%15 tesvik primi,%14 ses primi aliniyorsa net maasda aylik 6000 tl de toplam %29 (1740) tl gibi bir kayip var idari izinde bu %29kaybin telafisinin mumkunati varmidir .tesekkur ederim
Toplu iş sözleşmesinde koruyucu bir madde yok ise telafisi olmaz diye düşünüyorum.