Doktora tazminat davası nasıl açılır? Doktor hatası sonrası yapılması gerekenler nelerdir? Hastaneye tazminat davasını nasıl açarım? Gibi sorularınızın tüm yanıtları… İşte doktorların hatası sonucu oluşan tazminat hakkı davası için kişilerin izlemesi gereken yollar…
Bireyler biyolojik varlıklardır. Biyolojilerinde meydana gelen kimi aksaklıklar ya da problemler bizleri hastalığa götürebilir. Dışarıdan maruz kaldığımız virüs ve bakteriler bizleri hasta edebilir. Uğradığımız trafik kazası, iş kazası gibi durumlarda doğrudan doğruya doktorlara başvurmaktayız. Ancak kimi zaman doktorlar kasten ya da sehven yanlış bir müdahalede bulunmakta ve bizlere zarar vermektedirler. Bu gibi zararlardan dolayı da bizlere tazminat açma hakkı doğmaktadır. Yapmanız gereken en önemli şey bu konuda uzman bir avukata danışmaktır.
DOKTORA AÇILACAK TAZMİNAT DAVASI
Tazminat davası; şahıs bütünlüğüne ya da beden bütünlüğüne verilen zarardan dolayı açılan davalardır. Bu davayı açmak için öncelikle hastane ile aranızda bir sözleşmenin bulunup bulunmaması gerekmektedir. Sözleşmeden kasıt ise sizlere yapılacak olan muayene ile ilgili bir anlaşma metni imzalatıp imzalatmamalarıdır. Eğer muayene risk taşıyan bir muayene ise ve bu konuda herhangi bir uyarı ya da tavsiye verilmedi ise tazminat davası açabilirsiniz. Ancak burada doktorun kasti bir hatasının olması ve bu hatanın maddi delil ile ispat edilmesi gerekmektedir.
Maddi delil ise; herhangi bir hukuki soruşturmada zarar gören kimsenin gördüğü zararı maddi bir unsur yani görünür bir belge ya da delil ile ispatlamasıdır. Sizlerin maddi delili ise gördüğünüz zararın bir başka hekim tarafından rapor ile kanıtlanmasıdır. Doktorların hatası sonucu oluşan tazminat hakkı davası tayin edilirken alınacak ücretin ne kadar olacağı hâkim takdirinde değişmektedir.
SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?
Öncelikle aldığınız doktor raporu ile bir avukata başvurmanız gerekmektedir. Avukat aracılığı ile Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduğunuz takdirde dava incelenip sonrasında başlayacaktır. Bu noktada sürecin seyrini belirleyecek olan temel faktör öngörülen kanun hükümleridir. Kanun hükümleri neticesinde hâkim olayı inceler ve ilgili hükmü uygular. Hüküm içi boşluk var ise bu noktada hâkim daha önce benzer davaların nasıl sonuçlandığına bakabilir ve aynı kararı verebilir.
TAZMİNAT MİKTARI
Tazminat miktarı ise kanunda belirtilen miktardır. Eğer kanunda tanzim edilmesi gereken tutara ilişkin bir hüküm yoksa bu noktada hâkim belirli bir tutarı takdir eder ve doktordan devlet eli ile tanzim edilmesini ister. Aksi bir durumda ise cebri müeyyide kullanılmak suretiyle işleme devam edilir.
Merhaba eşim özel bir hastanede safra kesesinden kapalı yöntemle ameliyat oldu iki gün sonra karın boşluğunda sıvı toplanmaya başladı. Doktorların dediği operasyon esnasında yada hemen öncesinde safra da ki taş düşmüş bir kanalı tıkanmış sıvı dışarı akmış gata ya sevkettiler burada tekrar kapalı operasyon geçirdi sıvı alındı karnı temizlendi. Özel hastanenin fatura ve tahlil sonuçları elimde var nasıl bir yol izlemeliyim. Operasyon dan önce imza attım. Sizce doktor hatasımıdır. Teşekkür ederim
Doktor hatası olup olmadığı konusunda devam eden tedavi sürecinde doktorlarınızdan ve tedavi olduğunuz hastaneden bilgi almanız gerekir.
Mrh eşim 2015 yılında krız gecırdı sara tehşisi koyuldu ama tomografı yada mr çekilmedi 2yıl sonra beynınde 5santım buyuklugunde kıtle oldugu soylendı beyın amelıyatı olduk ışın tedavıso gordu kortozonlu ilaç kullandı ilaç 2kalçada kırecleme yaptı protez takıldı eşim saglıgından oldu tazmınat davası açsam hakkımızı alabılırmıyız
Mrh eşim 2015 yılında krız gecırdı sara tehşisi koyuldu ama tomografı yada mr çekilmedi 2yıl sonra beynınde 5santım buyuklugunde kıtle oldugu soylendı beyın amelıyatı olduk ışın tedavıso gordu kortozonlu ilaç kullandı ilaç 2kalçada kırecleme yaptı protez takıldı eşim saglıgından oldu tazmınat davası açsam hakkımızı alabılırmıyız. Doktora bunları anlattıgımda ben tomografı öektım sanıyodum dedı şaşirdi ama eşim saglıgından oldu
dava açma olanağınız var tabi ki ama olay daha ayrıntıları ile incelenerek karar verilmeli.
Mrb eşim 2015 yılında mide ameliyatı sonrası vefat etti adlı tıp doktoru 1/4 oranında kusurlu buldu tazminatı ne olur
9 Eylül günü annem babamı hastaneye acile götürüyor. {babam kua hastası} eşim nefes alamıyor muayene edermisiniz oksijen verirmisiniz diyor EKG istiyor doktor fısfıs kullanıyorum diye soruyor annem evet dediğinde müdahale etmeyip randevu alın deyip geri yolluyorlar ve aradan 3 saat geçtikten sonra babam vefat ediyor.bu tür bir davada nasıl bir yol izlemeliyiz yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkürler.
tüketici mahkemesinde maddi ve manevi tazminat davası açabilirsiniz.
ben 7 sene önce kadın doguma kasık agrısından gittim beni hem üst hem alt utrasyona soktu rahimde yara var dedi ve cipro ve fitil yazdı ben onu 3 gun kullandım kanamam basladı tekrar gıttıgımde baska doktor vardı durumu ona anlattım sadece üst utrasyon yaptı 5 haftalık hamile oldugumu soyledı şok oldum bana ilacı yazan doktora tekrar gıttim hamileymisim dedim inanmadı utrasyona soktu evet hamileymişin git kurtaj ol dedi ben bu doktora dava acabilirmiyim
açabilirsiniz tabi.
Merhaba ben bir sene içinde iki kez kalça ameliyatı oldum ilk ameliyatta kullandığı platin seni 15 sene götürür dedi ama dokuz ayda kendi kendine kırıldı tekrar ameliyat oldum ikinci ameliyat a ise bende sağ ayağımda ağır hasarlı düşük ayak gelişti bir buçuk yıldır hiçbir gelişme olmadı ben dava açmışım kazanma şansım ne kadar tskler