YURT DIŞI ÇALIŞMASI NEDİR

Türkiye’de ikamet etmekte olan bir kişinin, Türk Firması aracılığı ile yurt dışına çalıştırılmaya götürülmesine YURT DIŞI ÇALIŞMASI DENİLMEKTEDİR.

İŞÇİ YURT DIŞINA ÇALIŞMAYA NASIL GÖTÜRÜLMELİDİR

Yurt dışında iş yapacak olan firma yurt dışına çalışmak için işçi götürdüğünde bu  durumu mutlaka İşkur’a bildirmelidir. Böylece yurt dışında çalışan işçinin bu çalışması da kayıt altına alınmış olacaktır.

Fakat işçilerin işçilik alacaklarından ve vergisel yükümlülüklerden kaçınmak isteyen işverenler ne yazık ki işçileri İşkur’a bildirim yapmadan yurt dışı firmaları üzerinden aldıkları vizeler ile de götürebilmektedirler.

YURT DIŞINDA ÇALIŞAN İŞÇİ KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR Mİ?

İşçi, yurt dışında Türk firmasında çalışmış ise koşulları oluşmuşsa KIDEM TAZMİNATI alabilir. Yurt dışı çalışmalarında da işçi Türk firmasında çalışmış ise yurda döndüğünde bu firmaya karşı işçilik alacakları için dava açabilir.

İşçi, yurt dışında bir yıldan fazla çalışmış ve işveren tarafından işten çıkartılmış veya iş sözleşmesini haklı nedenlerle feshetmiş ise kıdem tazminatı almaya hak kazanacaktır. İşveren, işçinin kıdem tazminatı hakkını ödemez ise işçi, işverene karşı kıdem tazminatı istemli dava açabilecektir.

YURT DIŞINDA ÇALIŞAN İŞÇİ İHBAR TAZMİNATI ALABİLİR Mİ?

İşçi, yurt dışında Türk firmasında çalışmış ise koşulları oluşmuş ise İHBAR TAZMİNATI alabilir. Yurt dışı çalışmalarında da, işçi Türk firmasında çalışmış ise yurda döndüğünde bu firmaya karşı işçilik alacakları için dava açabilir.

İşçi yurt dışında altı aydan fazla çalışmış ve işveren tarafından işten çıkartılmış ise ihbar tazminatı almaya hak kazanacaktır. İşveren, işçinin ihbar tazminatı hakkını ödemez ise işçi, işverene karşı ihbar tazminatı istemli dava açabilecektir.

Yurt dışı çalışmalarından genelde işçilerin iş bitiminde Türkiye’ye dönüşleri sağlanmakta olup iş bitimi sonrası Türkiye’ye gönderilen işçilere de ihbar tazminatı ödemesi yapılmalıdır.

YURT DIŞINDA ÇALIŞAN İŞÇİ FAZLA MESAİ ALACAĞI ALABİLİR Mİ?

Yurt dışında Türk firmasında çalışan işçi de, çalışmakta olduğu ülkenin kuralları ne olursa olsun haftalık 45 saatten fazla çalışmaları varsa karşılığını isteme hakkına sahiptir. İşçi haftalık 45 saatten fazla çalışma yapıyor ise her fazla mesai saatinin karşılığı, işçiye saatlik ücretinin 1,5 katı olarak ödenmelidir. Eğer ki işçiye bu şartlarda ödeme yapılmıyor ise işçi fazla mesai alacakları için dava açabilecektir.

YURT DIŞINDA ÇALIŞAN İŞÇİ RESMİ VE DİNİ BAYRAM TATİLİ  ALACAĞI ALABİLİR Mİ?

Yurt dışında Türk firmasında çalışan işçi de, çalışmakta olduğu ülkenin kuralları ne olursa olsun Türkiye’de resmi ve dini bayram tatili olarak sayılan günlerde çalıştırılmış ise bu günlerin parasal olarak karşılığını isteme hakkına sahiptir. İşçi, haftalık resmi ve dini bayram tatil günlerinde çalışma yapıyor ise bu günlerin karşılığı işçiye ödenmelidir. Eğer ki işçiye bu şartlarda ödeme yapılmıyor ise işçi resmi ve dini bayram tatili alacakları için dava açabilecektir.

YURT DIŞINDA ÇALIŞAN İŞÇİNİN YILLIK İZİN HAKKI

İşçinin yurt dışında geçen hizmet süresine bağlı olarak yıllık izine hak kazanıp kazanmadığı da yine Türk mevzuatına göre hesaplanmalıdır. İşçinin yurt dışında fiilen çalıştığı sürelere göre yıllık izine hakkı hesaplanmalıdır. İşçinin yıllık izine hak kazanabilmesi için mutlaka 1 yıllık çalışmasını doldurması gerekecektir. İşçi, ilk beş yıl için her bir yıllık tamamladığı çalışması için on beş günlük yıllık izin hakkı kazanacaktır, beş yılı aşan çalışmalarda ise yirmi gün yıllık izin hakkı kazanacaktır. İşçi çalışma süresince bu yıllık izin haklarını kullanmamış ise iş sözleşmesinin feshi ile yıllık izin haklarının parasal karşılığını işverenden dava yolu ile isteyebilecektir.

İŞÇİ MAAŞINI DOLAR VEYA EURO OLARAK ALMAKTA İSE TAZMİNATLARINI DA DOLAR VE EURO OLARAK TALEP EDEBİLECEKTİR.

İşçi, yurt dışında çalışmakta iken maaşını dolar veya EURO olarak almakta ise işverene karşı açtığı davada da tazminat karşılıklarını  dolar ve EURO olarak talep edebilme hakkına sahiptir. Böylece dava uzun da sürmüş olsa işçi hak kaybına uğramayacaktır.

Yurt dışı çalışması sonrası işçilik alacakları için açacak olduğunuz davada mutlaka uzman iş hukuku avukatına danışmanızı tavsiye ederiz.


AVUKAT EZGİ ESNİK GÜNAY HUKUK BÜROSU – İSTANBUL